Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren?

NLP houdt zich bezig met bewust maken van onbewust mentaal en emotioneel gedrag om ongewenste patronen te doorbreken. Daarom verwijzen we in de NLP Practitioner training vaak naar het bekende ijsberg-model van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. Hij stelde dat de mens bewust is van circa 20% van zijn gedrag en onbewust van de overige 80%. Na verloop van tijd en naarmate de neurowetenschap meer en meer over de werking van het brein aantoonbaar maakt, is gebleken dat we slechts van 5% van ons gedrag bewust zijn en dus níet bewust van maar liefst 95%. We koersen blijkbaar het grootste deel van ons leven op de automatische piloot. Bij het meeste van wat we doen hoeven we niet meer na te denken, we doen het gewoon. Zo hoeft ons brein niet constant alert te zijn en heeft het ruimte om zich met andere dingen bezig te houden.

Tot de 95% onbewust gedrag behoren lichamelijke processen als ademhaling, hartslag, spijsvertering en een constante lichaamstemperatuur. Maar ook onze overtuigingen van waaruit we handelen of niet handelen (bij voorbeeld niet leren schilderen, omdat je ervan overtuigd bent dat je niet kunt tekenen) en onze waarden (streven naar eerlijkheid maakt dat je de waarheid vertelt en niet een leugen verzint), leiden tot een van buitenaf waarneembaar gedrag, waarvan we zelf ons niet bewust zijn.

Een aantal jaar geleden kwam ik via een bevriende NLP trainer in contact met het werk van professor Steven Reiss en zijn Reiss Motivation Profile®. Dit is een persoonlijk assessment dat uitgaat van 16 menselijke basisbehoeften. Het slaagt er als enige in om onze intrinsieke motivatie, die zich in Jungs ijsberg-model in de allerallerdiepste laag van ons onbewuste bevindt, bloot te leggen. Zonder verder enig waarde-oordeel over de uitkomst te geven. Daarmee sluit het naadloos aan op NLP, waarbij we onbewust gedrag naar de oppervlakte brengen en bekijken of dit gedrag nog past bij de resultaten die we willen bereiken.

Inmiddels heb ik als gecertificeerd master van het Reiss Motivation Profile® voor tientallen personen, atleten, teams en bedrijven hun persoonlijke drijfverenprofiel opgemaakt. De inzichten die het oplevert leiden tot opluchting, begrip en accepteren van jezelf. Bovendien is het in combinatie met coaching heel effectief. Want vervolgens kun je met deze waardevolle informatie je interne strategieën veranderen.

Neem je deel aan één van onze gecertificeerde NLP opleidingen, dan kun je je persoonlijke wetenschappelijk gevalideerde Reiss Motivation profile® inclusief feedback en een uitgebreid rapport met korting verkrijgen. Dit is niet verplicht bij de opleiding, maar niets houdt je tegen om jezelf nog beter te doorgronden en te begrijpen wat jou in het leven drijft, toch?

Natuurlijk kun je altijd los van een opleiding je persoonlijke Reiss profiel door mij laten opmaken. Bel of mail gerust voor een afspraak.

©Joan Hoexum, oktober 2019