Keuzes

Laatst liep ik op een zonnige ochtend de supermarkt uit, beladen met boodschappen. Ik liep naar mijn auto en zag dat pál ernaast iemand zijn auto aan het parkeren was. Er stapte een man uit met een enorm grote buik. Ik constateerde dat hij een grauw gelaat had, zijn ogen stonden dof, zijn mondhoeken hingen naar beneden. Ik dacht bij mezelf: 'Die man ziet er ongezond én ongelukkig uit'. Ik schatte hem midden vijftig. Wat ik ook zag was dat hij zijn auto op een paar milimeter na tegen mijn auto aan had geparkeerd. Ik kon zo onmogelijk instappen. Ik vroeg hem beleefd of hij zijn auto iets wilde verplaatsen, zodat ik kon instappen. Wat er toen gebeurde is eigenlijk te gek voor woorden. De man deed een stap terug, bekeek beide auto's en zei toen nors: 'Nee, dat doe ik niet. Jouw auto staat namelijk niet binnen de lijnen. Die van mij wel.' Hij had gelijk, maar had ook kunnen zien dat aan de andere kant van mijn auto een minivan geparkeerd stond, deels binnen míjn parkeervak. Als gevolg daarvan stond mijn auto evenmin binnen de lijnen. Toen ik hem daar op wees, antwoordde de man doodleuk dat dit niet zijn probleem was...

Inwendig zei ik mijn mantra: stop - haal adem - los op. Ik zag toen helder dat ik twee opties had: 1. Ik kon mijn verontwaardiging over zijn gebrek aan medewerking gaan uiten en een discussie met hem beginnen, die hoogstwaarschijnlijk tot irritatie en boosheid zou leiden. 2. Ik kon zijn onwelwillendheid en slechte humeur bij hém laten, me aan de rechterkant in mijn auto zien te wringen en dan naar de chauffeur's kant schuiven. Ik besloot voor optie 2 te gaan. Ik flapte er spontaan uit tegen de man: 'Wat is het toch fijn om slank te zijn en heb nog een fijne dag!', onderwijl glimlachend. Vervolgens murwde ik me aan de rechterkant de auto in. Toen ik wegreed stond de man me nog na te kijken, terwijl hij zich op het achterhoofd krabte. Ik weet niet hoe hij zich verder voelde, dat was niet mijn probleem. Ik had verder een goede, productieve dag, want ik had besloten dat het zo'n dag zou worden. Ook vond ik het stiekum best grappig dat ik een mooiere auto reed dan hij ;-)

Zie je, vaak is het beter om ervoor te kiezen je aan te passen in een situatie en als het kan, er de humor van in te zien door even pas op de plaats te maken. Meestal hebben we keuzes. Je hoeft ze alleen maar te ontdekken.

Hoe bewust ben jij en kies je bij het opstaan 's ochtends ervoor om er een mooie dag van te maken? Run jij je dag of laat je die door een ander runnen?

Joan Hoexum, april 2017

NLP problemen oplossen adem halen Vitality Solutions Den Haag Rotterdam Leiden