Focus op wat je wilt!

Herken je dat, dat je tegen jezelf zegt: "Ik wil niet meer dik zijn", "ik wil niet meer arm zijn", "ik wil me niet meer angstig voelen" of "ik wil niet meer lui zijn"? Klinkt bekend? We willen soms dingen in ons leven veranderen en spreken dan dit soort zinnen uit. Maar waarom is dit zo niet handig?

Op zich is er niets mis mee om dit te zeggen, het probleem is hóe we ons uitdrukken. Ons brein moet zich eerst ergens op richten om te begrijpen wat het moet doen, welke interne signalen het moet afgeven om ons in actie te doen komen. Het brein fungeert als een filter om te bepalen welke informatie van belang is. Wat gebeurt er dus wanneer je zegt: "Ik wil niet meer dik zijn?" Waarop richt je brein zich?

Het beeld dat onmiddellijk in je opkomt is van jezelf die dik is. Dat is precies het tegenovergestelde beeld van wat je werkelijk wilt, namelijk een slanker lichaam met een gezond gewicht. Het probleem ligt dus hier in, in dat we niet manifesteren wat we willen, maar dat we manifesteren wat we níet willen. We drukken uit wat we niet willen in plaats van uit te spreken wat we echt willen. Dat werkt intern nogal verwarrend. Het brein begrijpt namelijk het woordje 'niet' niet!

Wat zal er gebeuren wanneer je in plaats van "ik wil niet meer arm zijn" zegt: "ik wil in overvloed leven"? Kun je je daarvan een beeld maken? Hoe ziet dat eruit? Als je je een voorstelling kunt maken van wat je wilt in plaats van wat je niet wilt, dan kan je brein ermee aan de slag. Want vanaf dan zal je brein zich richten op overvloed en jou daarop instellen.

Ik nodig je uit om je woordgebruik - zowel wat je inwendig tegen jezelf zegt als wat je tegen anderen zegt - bewust en verantwoord in te zetten. Wees precies in wat je uitdrukt. Wees je ervan bewust dat jouw taalgebruik jouw realiteit creërt. Richt je dus op wat je écht wilt. Op deze manier bereik je bovendien dat je meer congruent (in lijn) wordt: door te zeggen wat je wilt, kun je daar naar gaan handelen en het doen.

Joan Hoexum, januari 2017

NLP Focus Vitality Solutions Den Haag Rotterdam Leiden