Kies je gedachtes

Blue Monday blijkt vandaag te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat wij op deze specifieke dag van het jaar, de depri-maandag, het meest somber zijn: het is een maandag, sowieso al de minst populaire dag van de week. We zitten midden in de koude, donkere winter, kerst ligt achter ons en onze goede voornemens zijn we al vergeten, de eerstvolgende vakantie is nog héél ver weg en over de financiën zullen we maar niet beginnen. Er is zoveel om je niet goed over te voelen.

In mijn vorige blog schreef ik over hoe te formuleren wat je wilt. Hoe jij je voelt, blue monday of niet, dat kun jij zélf bepalen. Als je niet alleen de woorden, maar ook de gedachtes kiest die jou een bepaalde, betere gemoedstoestand opleveren. Klinkt raar, maar het is hoe het werkt.

Een voorbeeld. Haal eens een herinnering op aan een niet leuk verlopen vakantie. Een vakantie waarin je dacht: was hij maar voorbij want ik heb het helemaal niet naar mijn zin. Het lag misschien aan het gezelschap waar je in verkeerde. Of het regende elke dag pijpestelen. Leef je dusdanig in, dat je vanzelf de negatieve gevoelens opnieuw ervaart. Wat voel je?

Laat de herinnering los, schud je armen en benen even los totdat het gevoel weer weg is. Haal diep adem en denk nu aan de leukste vakantie die je tot nog toe hebt gehad. Je favoriete vakantie. Misschien was je met leuke mensen, scheen de zon elke dag, heb je veel gelachen. Maak de herinnnering zo levendig mogelijk en kijk wat er gebeurt. Wat voel je nu?

Kom weer terug in het nu, schud je even helemaal los en realiseer je hoe verschillend het gevoel was dat je bij iedere herinnering had.

Ik nodig je uit om je gedachtes te bekijken alsof het kleren zijn. Sta jij ook iedere ochtend voor de klerenkast om met aandacht te beslissen welke kleren je gaat aantrekken? Welke kleuren, wat past bij wat, wat staat er die dag op de agenda. Probeer nu eens om op dezelfde manier te beslissen welke gedachtes je gaat hebben. Welke gedachte zal je die dag helpen? Om een bepaalde taak te verrichten, een goed gesprek te hebben, die collega te kunnen helpen. Als je jezelf aanleert om iedere ochtend de gedachte te kiezen die jou helpt om die leuke, goede, prettige, succesvolle of liefdevolle dag te creëren, zul je gaan ervaren dat je zelfs aan een blue monday je eigen favoriete kleur kunt geven!

Joan Hoexum, 16 januari 2017

NLP Denken Vitality Solutions Den Haag Rotterdam Leiden