Fast Phobia Cure

Anna overwon haar angst voor spinnen


Zolang ik me kan herinneren kreeg ik altijd een oncontroleerbare paniekaanval wanneer ik een spin zag. Grote of kleine spinnen, het maakte niet uit. Op mijn hysterisch gegil kwam altijd wel iemand af om me te 'redden' en de spin weg te halen.

Toen we in de NLP Practitioner opleiding bij Joan met de fast phobia cure aan de slag gingen, riep ik mijn meest angstvolle herinnering op: ik was twaalf, we waren in het landhuis van mijn ouders. Ik rende mijn slaapkamer binnen en trof een enorme, grijze superenge spin op mijn hoofdkussen aan!

Meteen na de ‘cure’ namen we de proef op de som. Er werden een paar echte spinnen binnengebracht. Ik voelde onmiddellijk stress, maar was vastberaden om van mijn fobie af te komen. Meteen een spin op mijn hand te voelen was nog een te grote stap. De spinnenhouder stelde voor dat ik eerst het lege omhulsel van de spin zou voelen, dat ze loslaten wanneer ze in de groei zijn. Hij legde het op een vel papier dat hij op mijn hand legde. Vervolgens nam hij het papier weg en bleef de lege huid op mijn hand achter. Ik werd me ervan bewust dat de huid zacht en pluizig is en dat ik deze kon aanraken.

Ik werd eigenlijk nog nieuwsgieriger naar deze diertjes naarmate ik meer leerde over het gedrag van deze specifieke spin, de Chileense tarantula. Toch voelde ik nog angst bij het idee om de kleinste van de twee op mijn hand te hebben. De eigenaar hield het beestje in zijn hand en ik legde mijn hand naast de zijne. Op het moment dat één poot mijn hand raakte, realiseerde ik me dat dat best oké voelde.

Ik was er klaar voor om de grote vrouwtjesspin Fluffy op mijn hand te hebben. Ik legde mijn hand op tafel en Fluffy stapte er langzaam op. Bij haar eerste stapjes voelde ik me nog alert, maar toen ze eenmaal helemaal op mijn hand was, voelde ik me erg blij en ontroerd dat ik in staat was haar op mijn hand te houden. Tegelijkertijd voelde ik een enorme trots en opluchting. Pas op dat moment realiseerde ik me volledig dat er niets was om bang voor te zijn. Al die jaren had ik een angst gevoeld die alleen in mijn hoofd bestond, want in het echt is er niets om bang voor te zijn!

Anna Klimovich
april 2018

Wil jij dit ook? Schrijf je in voor de officiële NLP Practitioner opleiding

Vragen? Laat ons weten!